maanantai 15. huhtikuuta 2013

"Sillon tuli semmonen tunne, että tässähän on valehdeltu" - Otteita erään työntekijän haastattelusta

Tällä kertaa julkaisemme muutamia lyhyitä otteita erään toisen Kajaanin opettajankoulutusyksikön pitkäaikaisen työntekijän haastattelusta, joka haluaa myöskin pysytellä anonyyminä (litteroinnissa nimimerkillä X). Haastattelu tehtiin Kajaanissa 13.3.2013. Kyseessä on viimeinen Oikeusjuttua varten tehty Kajaanin yksikön henkilökunnan edustajan haastattelu.

Yli kaksi ja puoli tuntia kestänyt keskustelusessio oli meille haastattelijoille eräs koko selvitystyömme mielenkiintoisimmista, värikkäimmistä ja mieleenpainuvimmista. Jos ko. haastattelu olisi tehty hieman varhaisemmassa vaiheessa kokonaisprosessia, olisi se hyvin todennäköisesti saanut valmiissa esityksessä paljon nykyistä näkyvämmän ja painavamman roolin. Oheiset katkelmat eivät suurimmalta osin ole mukana itse esityksessä. Haastattelijoina toimivat tuttuun tapaan Veikko Leinonen (V) ja Toivo Peppanen (T). Haastatteluteksti on jälleen kerran täysin autenttinen.

Vuodenvaihteessa 2010 Suomessa astui voimaan uusi yliopistolaki, joka aiheutti voimakasta vastustusta jo valmisteluvaiheessaan. Lakiuudistuksen myötä kaikki yliopistojen työntekijöiden virkasuhteet muuttuivat "tavallisiksi" työsuhteiksi. Uusien työsopimusten allekirjoittaminen herätti pelkoa ja epävarmuutta myös Kajaanissa:

V: tuliko se sinulle ihan puun takaa?

X: tuli, tuli sillä tavalla että mä muistan et tammikuussa mä luin (Lauri) lajusen (Oulun yliopiston rehtori) kommentin kainuun sanomissa että kajaanin opettajankoulutusyksikkö lakkautetaan, ja me tossa käytävällä seistiin ja mä sanoin et jos rehtori sanoo kainuun sanomissa tuommosen niin se ei oo leikin asia, eli se oli se ensimmäinen kerta ku se fakta tuli, aamulla kahvipöydässä.

T: siitä ei ollu minkäänlaisia etiäisiä tai kahvipöytäkeskusteluja?

X: ei siis joulukuussa jolloin me allekirjotettiin uus työsopimus, meille vakuutettiin et kaikki jatkuu ennallaan, ei mitään muuta ku virkamies tulee työsopimussuhteisiin.

T: siis hallinnon ihmiset vakuutti näin?

X: eri tahoilla missä tätä valmisteltiin, ja helsingin yliopistossa oli paljon vastarintaa tähän hallinnon uudistukseen, ja myös siinä luottamusmiehet oli aika aktiivisesti mukana siinä että ne tarkistaa meidän työsopimukset että jujutetaanko meitä, ja eri tahoilla missä määkin liikuin niin vakuutettiin että kaikki jatkuu ennallaan. ja niin me sitten joulukuussa allekirjotettiin niitä työsopimuksia.

T: hyvässä uskossa...

X: muistin mukaan tammikuussa oli se kainuun sanomien juttu, ei siinä monta viikko menny, sillon tuli semmonen tunne, että tässähän on valehdeltu, et sehän ei se ajatus voi syntyä niin nopeasti.

T: minkälainen oli se ensimmäinen tunnelma työyhteisön sisällä sen lehtiuutisen jälkeen?

X: kyllähän se tyrmistys oli.

T: oliko se yllätys?

X: ihan sama se et ku ihmiset mietti että uskaltaako ne allekirjottaa työsopimusta, ja näiden vakuuttelujen jälkeen ne allekirjotti sen, se tuntu et heille ei puhuttu totta.

(...)

Lukuisat KOKY:n työntekijät kokivat varhaiskasvatuksen koulutuksen siirron Kajaanista Ouluun (2006) olleen merkittävä alullepaneva tekijä koko yksikön alasajolle. Näin myös tässäkin tapauksessa:

X: itse näen niin, että jo sillon ku se varhaiskasvatus lakkas niin kyllä mulle jo sillon jo se tunne että se on alku lopulle.

T: sä näit sen sillä lailla?

X: mä näin jo sillon, ku mä muistan että mä ajattelin että näin sitä pikkuhiljaa supistetaan, tosin ku mä tuossa siivosin huonetta, niin mä löysin kalevan lehtileikkeen vuodelta 2006 jossa sanotaan niin, että varhaiskasvatuksen toimintojen lakkauttaminen kajaanissa varmistaa muiden yksiköiden säilymisen siellä.

T: niinhän se lajunenkin vakuutti sitä.


X: niin, ja sillon, jos miettii että nää monet asiat ei oo ollu totta.

T: oliko se sun mielestä semmonen tekijä joka sai alulle tän lumipallojutun, että napsittiin sivuaineita ja muita, että oliko se alullepaneva tekijä tässä kuviossa?

X: hirveen keskeinen koska mä tiesin, että 60 alotuspaikkaa tänne, niin mä tiesin että tää ei oo taloudellisesti kannattava jos tää supistuu liikaa, tää ois ollu taloudellisesti kannattava sillä sadalla alotuspaikalla varhaiskasvatuksen kanssa, ja just tuotettiin niin paljon niitä tutkintoja kuitenkin että koko ajan on nähny että rahasta tässä ei ole kyse, ei ainakaan siitä että kajaani ei ois ollu taloudellinen yksikkö.

(...)

Eräs Kajaanin yksikön työntekijöiden vastauksissa useimmin esiin noussut antagonistiepäilty oli Mikko Isohanni, sittemmin jo eläkkeelle siirtynyt Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan hallintopäällikkö. Monien kajaanilaisten mielestä juuri Isohanni ajoi tiedekunnan sisällä voimakkaasti Kajaani vastaista linjaa:

V: minkälainen kuva lajusen otteesta tähän kasvatustieelliseen vai oliko se sitten isohannin näpissä tämä kasvatustieteellinen?

X: isohanni on se keskeinen vaikuttaja tähän, jotenkin aikalailla nöyryytti monesti kajaanilaisia.

T: minkälainen suhde sulla oli häneen työsuhteen puolesta?

X: no niin kauan ku, ne alkuvuodet, niin kauan kun tästä tuli oma itsenäinen yksikkö tästä kajaanista, niin ne oli hyvät, mutta sit jotenki, alko se, on mulla kokemuksia, vähän simputettu, epäasiallista käyttäytymistä sanoisin.

V: mikä sun näkemys on, että mikä siinä rupes menemään pieleen, tuliko siinä toimivallasta riitaa kasvatustieteellisen sisällä, menikö se semmoseen ristivetoon?

X: isohanni oli niin syvällä hallintoasioissa ja istu keskeisesti rahojen päällä, hallinnoi niitä rahoja.

T: oliko hällä sun mielestä, jos arvioit, kohtuuttomasti valtaa, että käyttikö hän väärin sitä valtaa sitten?

X: no mun mielestä, kaiken takana on aina suhde rahaan, et sitä mää oon ihmetelly tässä yhteiskunnassa että tuota, et jos joku hoitaa raha-asiat hyvin, niin se ei välttämättä oo mikään meriitti, mutta jos sä teet kupruja ja oot härski sut voidaan palkita, saat ansiomerkkejä ja muita.


Mikko Isohannin ja muiden Kajaanin opettajankoulutusyksikön alasajosta vastuullisiksi syytettyjen rooleista lisää Oikeusjutun esityksissä 19. huhtikuuta alkaen.

Tule ja todista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti