torstai 4. huhtikuuta 2013

Mistä journalismi vaikenee


…siitäkö dokumenttiteatteri puhuu?

Dokumenttiteatteri on noussut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ilmiöksi eri puolella maailmaa. Ihmisten autenttisia kokemuksia on kartoitettu dokumenttiteatterin keinoin, samoin kuin on kartoitettu politiikan suhmurointeja.

Dokumenttiteatterin uusi aalto -kirjan kirjoittanut toimittaja Janne Junttila näkee dokumenttiteatterin menestyksen taustalla "globaalikapitalmismin vaikutuksen, totuuteen ja informaatioon kohdistuvat ylikansallistuvat kriisit, jotka näyttäytyvät median epäonnistumisena selittää maailmaa. Dokumenttiteatteri tekee paljolti sitä, mitä tutkivalta journalismilta odotetaan - pyrkii ymmärtämään maailman monimutkaisuutta."


Suomessa poliittista dokumenttiteatteria on esittänyt viime vuosina ohjaaja Susanna Kuparinen Valtuusto -trilogiallaan sekä Eduskunta -esityksillään. Ne ovat raakanneet tutkivan journalismin keinoin suomalaista yhteiskuntaa ja päätöksentekoa.

Myös Kajaanissa on nähty dokumenttiteatteria 2000-luvulla. Eero-Tapio Vuoren ohjaama Elämän syrjässä kiinni kartoitti viiden yhteiskunnan reuna-alueille ajautuneen ihmisen kokemuksia ja Kirsi Törmin ohjaama tanssiteos Kierto toi lavalle neljä kierrätyskeskus Entringin työntekijää.

Oikeusjutussa teemme oikeutta kajaanilaisten kokemuksille Kajaanin opettajankoulutuksen alasajon suhteen. Lisäksi etsimme mieltä ja selitystä kokemukselle, jota on ollut vaikea ymmärtää.

Toimittaja Janne Junttilan hieno sivusto kirjansa "Dokumenttiteatterin uusi aalto" -tiimoilta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti