perjantai 22. maaliskuuta 2013

Puoluepoliittinen ohjaus uhkaa palata tutkimukseen

Oikeusjuttu roikaisee paitsi Kajaanin opettajankoulutuksen alasajoa, niin myös samalla koko suomalaista yliopistouudistusta ja sitä minne Suomi on seilaamassa ja millä eväin.

Tutkiessamme asioita meille on käynyt hyvin selväksi yksi asia. Yliopistouudistuksen keskiöön ei ole noussut vain "tutkimuksen edistäminen" ja muut pinnalla pyörivät motiivit, vaan vallankäytön uusien muotojen saapuminen yliopistomaailmaan.

Vallankäytön uudet muodot eivät ole vain yliopistomaailmaa koskeva ilmiö. Ennen kaikkea on kyse koko suomalaisen yhteiskunnan lävitse käyvästä ilmiöstä.

Suomi on vapaaehtoisesti luomassa käytäntöjä, joissa luovutaan osallisuuteen perustuvasta demokratiasta, viedään valtaa pois näkyviltä ja luodaan uutta hierarkiaa.

Tämä ilmiö ilmenee mm. pyrkimyksessä tuoda suomalainen tutkimusrahoitus poliittiseen ohjaukseen ja millä tavalla sitä on lähdetty tekemään. Asiasta kirjoittavat ansiokkaasti tämän päivän Helsingin Sanomissa Heino Nyyssönen ja Joonatan Virtanen. Käykääpä lukemassa:

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Puoluepoliittinen+ohjaus+uhkaa+palata+tutkimukseen/a1363847256809

Kilpailutus ja sen tarkoittama byrokraattinen visio ulkopuolelta tapahtuvasta kontrollista ovat tällä hetkellä Suomessa uskottavaa ajattelua. Osallisuuteen perustuvia vallankäytön muotoja pidetään sen sijaan tehottomina. Byrokraattinen kontrolli toteutetaan luomalla mittareita, joita totella.

Kontrollia perustellaan sillä, että rahaa vastaan on saatava myös tulosta. Tuota tulosta valvomaan luotu byrokratia on kuitenkin edelleen tämän vaatimuksen yläpuolella. Heiltä on edelleen vaikea vaatia mitään tulosta vaikka he käyttäisivät valtaansa miten tehottomalla tai ulossulkevalla tavalla tahansa.

Vallankäytön uudet muodot ja miten ne uivat suomalaiseen todellisuuteen:
"Tutkimuslaitosten uudistamista on valmisteltu jo kymmenen vuotta. Rahoituksen siirtämistä kilpailutukseen esitti kuitenkin vasta kolmihenkinen ryhmä viime syksynä. Rahoitusuudistusta ei ole hallitusohjelmassa, ja siitä käyty poliittinen keskustelu on ollut olematonta. Silti asiasta kiirehditään hallituksen päätöstä jo tänä keväänä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti