tiistai 21. toukokuuta 2013

Kalevan arvostelu Oulun vierailuesityksestä

Oikeusjuttu vieraili viime lauantaina 18.5. Oulussa Oulun Ylioppilasteatterin vieraana. Ohessa sanomalehti Kalevan arvostelu (20.5.) Valvenäyttämön vierailuesityksestä.


Kunnianosoitus Kajaanin Seminaarille

Oikeusjuttu on kolmituntinen kunnianosoitus 113-vuotiaalle Kajaanin opettajankoulutusyksikölle. 30. kesäkuuta 2013 valkenee alas ajetun yksikön viimeinen virallinen toimintapäivä. Miksi pitkän ja menestyksekkään historian omaava numeroissakin äärimmäisen tehokas yksikkö lakkautetaan aikana, jolloin luokanopettajakoulutuksen aloituspaikkoja lisätään Suomessa? Sen Oikeusjuttu haluaa selvittää. Veikko Leinosen ohjaama Oikeusjuttu on ajankohtaista dokumenttiteatteria. Esityksen rakennusmateriaalina on käytetty lukuisia haastatteluita, virallisia asiakirjoja ja muistioita. Oikeusjuttu on julkinen selvitys tapahtumasarjasta, joka johti seminaarin lakkauttamiseen ja siihen välinpitämättömään tapaan, jolla alasajo suoritettiin.

On hiljaista, kun valtava taustatyö tulvii yleisön yli. Kohtauksissa etsitään vastauksia kahvipöydistä ja selkokielisistä uutisista. Lätkän kisastudiosta hypätään sujuvasti erätulille ja saunaan. Välillä tarkennetaan lähikuvaan pukumiehistä. Näyttelijät toisintavat haastatteluita autenttisina. Valkokankaalle heijastetut videoklipit ja puhelinkeskustelut eivät valehtele. Totuutta niistä on vaikea selvittää, kun kieli on suomen sijasta politiikka. On pakko nauraa toinen toistaan epätodellisemman tuntuisille lausunnoille ja diagrammeille. Eihän tämä voi olla totta? Valitettavasti sanatarkan totta. Onneksi on teatteri. Teatteri ei jää hampaattomaksi, vaikka ihmiset jäisivätkin.

Esityksen myötä käy selväksi asioiden laajempi yhteiskunnallinen merkitys ja ympärillämme toistuva toimintamalli. Keskittäminen. Sen keksijälle soisi sata henkistä raipaniskua. 
Alasajo-soppaa on ollut toimillaan hämmentämässä lukuisat henkilöt opetusministereistä rehtoreihin ja professoreihin. Kuinka monella lopulta onkaan ollut oma lehmä ojassa jää mysteeriksi. Vastuun välttely ja toistensa taakse piiloutuminen rei'ittää tapahtumasarjaan aukkoja, joita täyttävät juorut, kuulopuheet ja salaliittoteoriat. Totta vai tarua?

Oikeusjutussa tapahtumia valotetaan ristiin monesta näkökulmasta. Näyttämöllä seisoo vilpitön joukko totuuden etsijöitä. "Ei ole meidän asiamme tuomita ketään. Meidän asiamme on nyt juoda kahvit 113-vuotiaan Kajaanin Seminaarin muistoksi." Tuntuu hyvältä yhtyä esityksen päättävään Suvivirteen. Kunnioittaa ja hiljentyä tämän järjettömyyden keskellä. Jäljellä on vain yksi kysymys, se sama, josta aloitettiinkin. Miksi?

Pienen palan Kajaanin Harrastajateatterin vierailuesityksestä voi saada tutustumalla blogiin kajaaninseminaari.blogspot.fi.

Elena Penttilä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti